tisdag 25 september 2007

Demokratins fall

Nu ska jag prata om ett riktigt tråkigt ämne: politik.
Först tänkte jag skriva en dum liten berättelse om ett mjukvaruföretag som lyckas utveckla en produkt som kan kommunicera med gud och hamnar i royality tvist med kyrkan som sägs ha patent på att prata med gud. Fast nog om det!

Jag tänkte istället berätta om:
1) Om demokratisn svaghet
2) Om varför demokrati alltid leder till en dålig diktatur

1.
Demokrati har en stor svaghet: den kan nämligen inte försvara sig mot icke demokratiska handlingar. Exempelvis: en framröstad politker stifftar icke demokratiska lagar.
Idag kan vi se anti terroristlagar, som en minioreitet av befolkningen vill ha och vilket är ett hot mot demokratin. Samtidigt är det utfört av demokrati.
Ett kanske bättre exempel är Hittler, som blev folkligt vald. Efter han blev vald ändrade han snabbt statsskicket till en diktatur. Helt enligt demokratinspelregler.

2.
De som uttnytjar demokratisn svagheter är alltid de som bryr sig minst om folket. Detta argumentet stödjer sig på att annars hade de inte utnyttjat demokratin och försämrat den.
Alltså, demokrati öppnar sämhället mot att dåliga ledare kan ta över och införa diktatur.
Diktatur är inte alltid en dålig sak, det finns exempel på stater som har det bättre än vissa demokratiska stater. (Kuba - Bangladesh), men i demokratins fall så måste diktaturen vara dålig. Diktatorer som tar över en demokrati måste vilja ha makt mer än vad de vill bry sig om allmänheten.

Sverige, som alla andra demokratier, kommer för eller senare glida in i en diktatur. Kanske inte om 10 år, men kanske om 100 eller 200.

Inga kommentarer: